Història

RATAFIA BOSCH DES DE 1892

Gran coneixedora dels licors del Pirineu i la seva elaboració, Anna Peroliu va començar la comercialització de ratafia l’any 1892 i de seguida va agafar una gran reputació. Avui dia, la cinquena generació de la família continua portant el negoci.

Procedent de Serra Cavallera, a les Valls de Camprodon, Anna Peroliu va baixar a Sant Quirze de Besora, on de seguida la seva deliciosa ratafia va començar a agafar una gran reputació. Veient les possibilitat de negoci del producte, en Faustí Bosch i Coll va iniciar-ne la comercialització l’any 1892, esdeveniment del qual encara en queda constància a l’arxiu de la destil·leria en un document manuscrit de compravenda.

Al llarg del temps, l’esperit dels fundadors així com els secrets de la producció han estat transmesos de pares a fills fins a arribar actualment a en Faustí Bosch, la cinquena generació que gestiona el negoci.

Consolidada en el seu àmbit territorial, amb fortes arrels i estesa a gairebé la totalitat de Catalunya, Ratafia Bosch és avui dia una empresa en expansió que encara el futur amb optimisme i la mirada sempre endavant.

zamora

Zamora, l’històric porter del Barça davant una publicitat.

Ratafia Bosch és una marca amb molta història al darrera. Són innombrables les referències que trobem en documents i mitjans d’epoques passades referents a la Destil·leria Bosch. Una època en la que encara no havien arrelat a Catalunya els licors d’importació i les begudes de la terra tenien tot el màxim protagonisme. Per això podem dir que tenim un producte i una empresa fortament arrelats al territori, a la tradició catalana i als seus costums.

Fruit d’aquest passat, a la nostra destil·leria encara conservem des de gravats antics, a estampetes, postals o cartells i fins i tot aquesta fantàstica foto del porter del Barça, en Zamora, davant d’un rètol de la nostra empresa.

Avui dia, estem presents a internet i a les xarxes socials. La cosa ha canviat molt. Bé tot no ha canviat, la recepta segueix sent la mateixa de fa 125 anys ;-)
objectes

Col·lecció familiar d’objectes històrics

D’on ve el nom “ratafia”

Mossen Cinto Verdaguer, gran coneixedor dels temes de la terra, explicava la següent llegenda sobre l’origen de la paraula “ratafia”.

Diu que una vegada, en una masia de la nostra terra, es
trobaren tres dels seus bisbes: el de Vic, el de Barcelona i l’arquebisbe de Tarragona, els
quals esbrinaven i escatien algun assumpte en petit concili territorial.
Quan, després d’enraonar-ho bé, estigueren entesos i hagueren signat el tractat,
demanaren al masover alguna cosa per fer-se passar la set. Ell, com a gran requisit, els
tragué una ampla ampolla de ratafia, que els serví en tres gots de cristall, els quals
presentà en una sola safata.
La beguda era nova per a ells, i els agradà, com sol agradar a tos els qui la tasten.
—Quina beguda és aqueixa tan bona? —li preguntaren—. Com se’n diu?
—És una beguda que nosaltres ens fem —respongué el masover.
—I no té nom? —replicà un dels bisbes.
—Jo no n’hi sé cap —respongué el pagès.
—Doncs, ja que ningú no li ha donat nom encara, donem-l’hi nosaltres —digué el bisbe—. Quin li posarem? Si en trobéssim un que fos com el segell
del tractat que acabem de fer, aquest verament seria el millor.
Els tres senyors bisbes pensaren una mica, fins que un d’ells es donà un cop de mà al front i digué:
—Rata fiat! [Queda firmat.]
Amb l’aprovació dels altres bisbes, els quals celebraren l’acudit, aqueix licor català, que és el més català de tots, quedà batejat amb un nom llatí, i
amb aquest nom és conegut a tot arreu.